36. Pončo v pruzích


Silné pončo pletené z postupných pruhů

Text převeden do češtiny ze zahraničního návodu 

Ručně pletené pončo univerzální dámské velikosti – délka uprostřed od výstřihu až ke špičce cca 67 cm.
Pončo je pletené na kruhových jehlicích lícovým žerzejem v různobarevných pruzích.

Originální model je pletený zahraniční vlněnou přízí na jehlicích č. 12.
Použitím menších jehlic a slabší příze dosáhnete menší (např. dětské) velikosti.

Potřeby:
Příze originálu: 100% vlněná příze Oporto (zn. Wilfert, 100 g/60m) v 8 odstínech (šedá, korálová, lososová, olivová, béžová, mátová, oranžová a krémová) Jako náhradní přízi použijeme přízi podobné kvality a délky návinu.
Jehlice: kruhové jehlice č. 12 (60+80cm) + pomocné odkládací jehlice nebo kousek příze.
(Doporučení: můžeme použít, pokud máme, dvoje jehlice stejné velikosti a délky. Pak vždy jedna jehlice stojí, na druhé pleteme a střídáme to.)
Háček č. 10

Zkušební vzorek: 8 ok = 10 cm (pleteno lícovým žerzejem na jehlicích č. 12)
Pokud nevychází zkušební vzorek, použijeme menší nebo větší číslo jehlic.

Pončo je pletené tak, že vždy pleteme jen jednou barvou. Při změně barvy nabereme oka z kratší strany právě dopleteného pruhu, zatímco ostatní oka (na delší straně) právě dopleteného pruhu zůstanou odložená.

POSTUP PRÁCE:

1. Na kratší kruhové jehlice č. 12 nahodíme 27 ok (počítáno včetně krajových ok) šedou barvou. Upleteme 7 řad lícovým žerzejem (tj. líc hladce, rub obrace). První řada je rubová (tedy obrace)

Oka upleteného pruhu převedeme na pomocnou odkládací jehlici (můžeme je také nechat na současné jehlici a pokračovat druhou stejnou kruhovou jehlicí).

2. Pokračujeme barvou 2 (korálová) přesně v místě, kde jsme přestali (tedy z lícové strany) nabereme 5 ok podél kratšího konce právě upleteného pruhu (šedého), k tomu nahodíme nových 27 ok a ještě nabereme 5 ok z druhého krátkého (bočního) okraje předchozího (šedého) pruhu. Máme na pracovní jehlici celkem 37 ok.

Upleteme 7 řad lícovým žerzejem barvou 2 (korálovou), první řada je obrace.

Oka z korálového pruhu převedeme na odkládací jehlici (nebo necháme na současné jehlici a pokračujemev pletení s první jehlicí)

3. Nabereme 5 ok z lícu podél boční strany pruhu, který jsme právě dopletli, upleteme odložená oka předešlého pruhu a nakonec nabereme 5 ok z druhého bočního okraje pruhu, který jsme právě dopletli. Upleteme 7 řad lícovým žerzejem. První řada je rubová. Oka upleteného pruhu převedeme na pomocnou odkládací jehlici (můžeme je také nechat na současné jehlici a pokračovat druhou stejnou kruhovou jehlicí).

4. Postup v bodu 3 opakujeme s dalšími barevnými odstíny na celkem 7 pruhů na každé straně. Po korálovém pruhu pleteme postupně lososový, olivový, béžový, šedý, mátový, krémový, oranžový, lososový, olivový, béžový, korálový a šedý.

Při velkém počtu ok převedeme práci na delší kruhové jehlice.

Po upletení předposledního a posledního pruhu uzavřeme všechna oka obrace na rubové straně.


Bookmark the permalink.

Komentáře jsou uzavřeny.