41. Dětská šála – dutinka


Velmi jednoduchá šála pletená jen hladce

Dutinková šála se nekroutí, z obou stran má vzhled pletený hladce – tedy není vidět rubovou stranu. Tento způsob pletení je také velmi vhodný na spojování různobarevných zbytků příze stejné síly. Problém s uzlíky v místě navázaných přízí nám zmizí, protože při trošce šikovnosti všechny konečky přízí protáhneme do vnitřku a zvenku nám zůstane pěkně hladce pletená pestře pruhovaná šála.

Velikost: velikost šály můžete libovolně upravovat podle vaší potřeby. Model na obrázcích je pletený v dětské velikosti – rozměry hotové šály: cca 14 x 80 cm.

Potřeby:

  • cca 70 g  akrylové pletací příze ILARIA (zn. Vlnika), odstín č. 15 nebo jakákoliv příze, kterou si zvolíte
  • Jehlice č. 5  – pro pletení dutinky je lépe použít  jehlice o 1 až 2 čísla větší, než je doporučeno pro použitou přízi, aby byla dvojitá pletenina měkčí a pružnější
  • odpovídající háček

Použité vzory a zkratky:

  • dutinka = Pro pletení dutinky nahodíme sudý počet ok. Řada 1: * 1 oko hladce, přízi přesuneme dopředu jako pro pletení obrace, ale další oko jen sejmeme obrace (sejmout s přízí vedenou před prací), pak přízi vedeme zpět mezi jehlicemi dozadu. Od * opakujeme do konce řady. Poslední oko každé řady je oko sejmuté obrace. Tuto řadu stále opakujeme až do potřebné délky pleteniny. Uzavírací řada: 2 oka spl hl, 2 oka spl hl, první vzniklé oko přetáhneme přes druhé vzniklé oko. Takto pokračujeme do konce řady a uzavřeme všechna oka.
  • 2 spl hl = 2 oka splést hladce

POSTUP PRÁCE:

Na jehlice nahodíme 48 ok a upleteme dutinku. 
Řada 1: * 1 oko hladce, přízi přesuneme dopředu jako pro pletení obrace, ale další oko jen sejmeme obrace (sejmout s přízí vedenou před prací), pak přízi vedeme zpět mezi jehlicemi dozadu. Od * stále opakujeme do konce řady. Poslední oko každé řady je oko sejmuté obrace. Tuto řadu stále opakujeme a pleteme do požadované výše (tj. např. 80 cm pro dětskou velikost). Všechna oka pak uzavřeme takto: 2 oka spl hl, 2 oka spl hl, první vzniklé oko přetáhneme přes druhé vzniklé oko. Takto pokračujeme do konce řady. 

Dokončení:
Konečky příze, případně uzlíky svazovaných vláken různých barev provlékneme háčkem do vnitřku šály. Nakonec můžeme šálu ozdobit třeba provléknutím třásní nabo střapečků, případněnašitím babmulek.


Další ilustrační obrázky:


Bookmark the permalink.

Komentáře jsou uzavřeny.