44. Mimi šatičky s turbanovou čepičkou


Novorozenecké šatičky a čapka

Souprava pro miminko: Pruhované šatičky a čepička

Velikost: novorozeně 0 -3 měsíce

Potřeby:

  • 100g jemné středně silné pletací příze základní barvy A (na modelu zelená) a 50g jemné středně silné pletací příze barvy B ( na modelu bílá), model je pletený zahraniční merino vlnou Pickles Extra Fine Merino (na jehlicích US 5)
  • Kruhové jehlice č. 3,5 nebo sada ponožkových jehlic č. 3,5
  • háček odpovídající velikosti
  • 2 knoflíčky
  • 2 pletací značky

Použité vzory a zkratky:

  • lícový žerzej: v kruhových řadách pleteme všechny řady hladce, 
  • 1 hl = 1 oko hladce, 2 spl hl = 2 oka splést hladce, 1 nah = 1 oko nahodit 

POSTUP PRÁCE:

Šatičky (pleteme zdola nahoru)
Na kruhové jehlice nahodíme 130 ok barvou A. Označíme si začátek kruhové řady značkou. Pleteme v kruhových řadách: 1 řadu hladce, 1  řadu obrace, 1 řadu hladce a 1 řadu obrace.
V následující řadě pletené hladce ujímáme takto: *8 hl, 2 spl hl*. Úsek mezi ** opakujeme po celé řadě. Změníme barvu a upleteme 3 řady hladce barvou B. Pak vyměníme opět na barvu A.

Předchozí postup opakujeme. Ale v každé další ujímací řadě snížíme počet hladkých ok mezi ujímáním o jedno – tedy v následujícím úseku pleteme *7 hl, 2 spl hl*, atd. Když dosáhneme 4 ok mezi ujímáním, máme celkem 65 ok.
Zde si označíme boky – tj. začátek řady a protějšek začátku řady = umístíme značku 32 ok od první značky.

Barvou A pleteme dále v kruhu:
*1 řadu hladce, 1 řadu obrace, 1 řadu hladce, 1 řadu obrace, 1 řadu hladce.
Pak barvou B upleteme 3 řady hladce a změníme opět na barvu  A.*
Tento postup mezi ** opakujeme ještě jednou.

Nyní barvou A pokračujeme ještě v kruhu:
1 řada hladce, 1 řada obrace, 1 řada hladce, 1 řada obrace, 1 řada hladce. V této poslední řadě uzavřeme 4 oka na každé straně (vždy 2 před značkou a 2 za značkou.)

Od tohoto místa pleteme přední a zadní díl odděleně vroubkovaným žerzejem (tedy v rovných řadách – rub i líc hladce)

Přední díl:
Barvou A upleteme *2 řady hladce a na začátku každé z nich uzavřeme 1 oko. Následující 2 řady hladce*. Postup mezi ** opakujeme ještě 2x. Dál pokračujeme v pletení stále hladce a ve výšce 4 cm od oddělení předního dílu vytvoříme  knoflíkové dírky takto: 3 hl, 2 spl hl, 1 nah, hladce k posledním 5 okům, 1 nah, 2 spl hl, 3 hl.
Pak pokračujeme v pletení do výšky předního dílu 6 cm. Všechna oka uzavřeme.

Ilustrační obráizek předního dílu:

Zadní díl pleteme barvou A vroubkovaným žerzejem. Na začátku následujících 2 řad 1 oko uzavřeme. Další řada: 12 hladce, prostřední 4 oka uzavřít, 12 hladce. Tím se pletenina rozdělila a každý pruh upleteme jednotlivě.

Kšandičky:
Na začátku následujících 2 řad uzavřeme vždy 1 oko. Dál pleteme stále hladce barvou A do výšky cca 1 cm od rozdělení a vyměníme barvu. Barvou B pleteme do celkové délky pruhu cca 17 cm. V posledních 2 řadách uzavřeme po 1 oku na začátku řady. Pak zbylá oka uzavřeme.

Ilustrační obrázek zadního dílu s kšandičkami:

Stejně upleteme i druhý pruh kšandiček. Pruhy i s výstihem obháčkujeme 1 řadou kr. sl. přízí barvy A.

Knoflíčky umístíme na pruhy kšandiček do potřebné vzdálenosti.. Pruhy se zdají být docela dlouhé, ale je to proto, aby šatičky děťátku seděly déle. Miminka přece rostou velmi rychle. Taky později nemusíme kšandičky křížit na zádíčkách a ještě můžeme popošít knoflíčky, když bude potřeba.

Čepička – turban
Nahodíme 60 ok (barva A) na kratší kruhové jehlice nebo na ponožkové jehlice (vel. 3,5) *barvou A pleteme v kruhu 1 řadu hladce, 1 řadu obrace, 1 řadu hladce, 1 řadu obrace, 1 řadu hladce, změníme barvu na B a upleteme hladce 3 řady* Postup mezi ** opakujeme ještě jednou. Barvou A pokračujeme 1 řadu hladce, 1 řadu obrace, 1 řadu hladce, 1 řadu obrace, 1 řadu hladce – V poslední řadě vytvoříme turbanový uzel takto: upleteme 30 ok hladce, pak v prostoru mezi pravou a levou jehlcí 10x omotáme přízi kolem pleteniny (kolem celého kusu, který jsme až dosud upletli a pozor: Jsme na kruhových jehlicích, takže klubíčko bude cestovat 10x skrz kruh:-) a 30 ok hladce.

Ilustrační obrázek:

Následující 3 řady pleteme hladce barvou B. V první řadě nad uzlem upleteme pevně oka před a za uzlem. Barvou A následně pleteme 1 řadu hladce, 1 řadu obrace, 1 řadu hladce, 1 řadu obrace, 1 řadu hladce, *barvou B upleteme 3  řady hladce, barvou A následující 1 řadu hladce, 1 řadu obrace, 1 řadu hladce, 1 řadu obrace, 1 řadu hladce. V poslední řadě ujmeme rovnoměrně 12 ok (tj. cca každé 5. a 6. oko spleteme v 1).* , postup mezi ** opakujeme ještě 2x

Zbylá oka stáhneme pomocí jehly s velkým uchem  a konec příze zapošijeme.


Bookmark the permalink.

Komentáře jsou uzavřeny.